Morgen, zaterdag 10 april 2021, kennen we de winnaar van de Woutertje Pieterse Prijs, de eigenzinnigste onder de kinderboekenprijzen.
Zes boeken zijn genomineerd. Uitgelezen zet ze nog even op een rijtje, en wikt en weegt hun troeven.
Koningskind van Selma Noort is een razend spannend en bijzonder meeslepend verhaal, een historische roman die een krachtig beeld schetst van het leven in de tijd van koning Salomo. De vijftienjarige Lydia raakt zwanger van Salomo. Haar dochtertje Zissel kan niet praten en heeft een onvolgroeid handje. In de nacht dat Zissels moeder bevalt van haar halfbroertje, baart een voorbij reizende edelvrouw een dode baby…
Uit het juryrapport: ‘In Koningskind brengt Selma Noort op meeslepende wijze een Bijbelverhaal tot leven. Een zintuiglijk verhaal, met spanning en vaart geschreven. Noort is een meesterverteller!’
Grootste troef volgens Uitgelezen: razend spannend, bijzonder sterk neergezette personages.
Lees hier de recensie van Koningskind op Uitgelezen.
In Wat is kunst? van Ted van Lieshout vraagt een meisje aan de schrijver: ‘Wat is kunst?’ Het antwoord op haar vraag heeft ze nodig voor een werkstuk voor school. In hun gesprek dat daarop volgt, daagt de schrijver het meisje uit tot een gedachte-experiment. Hij vraagt haar in gedachten naar een onbewoond eiland te gaan, met de bedoeling haar te laten ontdekken wat kunst is.
Uit het juryrapport: ‘Wat is kunst? is een uniek boek, zowel in vorm als in vertelstem. Van Lieshout stapt af van het traditionele perspectief op kunstgeschiedenis, deelt interessante observaties over kunst en zet aan tot nadenken en filosoferen. Als lezer waan je je in een museum dat eigenwijs tot leven komt. Een sprankelend boek dat door alle leeftijden gewaardeerd zal worden!’
Grootste troef volgens Uitgelezen: Meesterlijk uitgewerkt gedachte-experiment: sprankelend, uitdagend, helder, toegankelijk en ook nog eens bijzonder geestig. Een wervelende reis door de kunstgeschiedenis. Volstrekt uniek.
Lees hier de recensie van Wat is kunst? op Uitgelezen.
Zes broers worden opgeroepen om te gaan vechten in de oorlog. Als hen bij de grenspost een ‘gift voor de Vrede wordt gevraagd’ vertellen de vijf oudste broers een verhaal aan de eenzame wacht. Ze vertellen alsof er een leven van afhangt. En dat is misschien ook wel zo.
Uit het juryrapport: ‘Dit boek nodigt uit tot diep lezen; lezen waarin nieuwe wegen worden ingeslagen, steeds diepere lagen worden aangeboord, waarna uitgelezen het boek wordt dichtgeslagen met de conclusie dat wat men las, sterk verbeeld was, en wat was verbeeld, adembenemend opgeschreven.’
Grootste troef volgens Uitgelezen: beklijvende verhalen die onder je huid kruipen, meesterlijk verteld. Wat een meesterverteller is Benny Lindelauf!
Lees hier de recensie van Hele verhalen voor een halve soldaat op Uitgelezen.
In De fantastische vliegwedstrijd van Tjibbe Veldkamp en Sebastiaan van Doninck nemen tien vogelteams het tegen elkaar op. Ze vliegen niet op eigen vleugelkracht, maar in zelf ineen geknutselde toestellen, het een al origineler en gekker dan het ander. De tekst leest als het verslag van een sportcommentator…
Uit het juryrapport: ‘In dit vrolijke boek lopen tekst en tekening niet synchroon, waardoor de race uitmondt in een prikkelende terugbladerervaring. Het illustratieplezier spat van de bladzijden. Dit boek komt uit de kast om er nooit meer in terug te verdwijnen.’
Grootste troef volgens Uitgelezen: een heerlijk humoristisch en fantasierijk prentenboek, waarin de meeslepende tekst en de overrompelende illustraties elkaar perfect aanvullen.
Lees hier de recensie van De fantastische vliegwedstrijd op Uitgelezen.
In De naam van mijn vader reist Klaus Mann als journalist door het naoorlogse Europa. Voor het eerst sinds jaren gaat hij terug naar zijn vaderland Duitsland. Hoe zal hij zijn thuisland en zijn landgenoten aantreffen? Wat is er allemaal veranderd door de oorlog? En hoe is hijzelf veranderd door alles wat hij heeft meegemaakt?
Uit het juryrapport: ‘Het is een geweldige verdienste dat hij zowel het leven van de schrijver Klaus Mann, als een tijdperk van nazisme en oorlog zo toegankelijk en intelligent met elkaar weet te verweven.’
Grootste troef volgens Uitgelezen: boeiende portret van Klaus Mann én overtuigend beeld van de politieke en historische context.
Lees hier de recensie van De naam van mijn vader op Uitgelezen.
Elke dubbele pagina in dit woordenloze prentenboek is gewijd aan een letter van het alfabet, met alleen maar afbeeldingen van dingen waarvan de naam met die letter begint. De prenten barsten van de verrassende details en vondsten. Een forel maakt bij een frietjesfontein een foto, terwijl vlakbij een flamingo in een fotoboek kijkt, een fakir in een fornuis zit en een faun voorbij fietst. Een teckel-tandarts trekt met een tang een tand van een tyrannosaurus rex. Meer dan drieduizend details vallen er te ontdekken, te zoeken en te benoemen. En dan is er nog de letterdief die op elke bladzijde iets steelt.
Uit het juryrapport: ‘Een prachtig zoek- en vindboek waarin je samen of alleen urenlang kunt verdwalen en eindeloos nieuwe dingen zult ontdekken. Een geniaal spel met taal, waarbij je als lezer het intense plezier voelt waarmee Dematons dit boek heeft gemaakt. Een huzarenstukje, dat je fantasie prikkelt.’
Grootste troef volgens Uitgelezen: de grenzeloze fantasie, de verrassende vondsten en details.
Wie het wordt? Moeilijk te zeggen. Als ik in de jury zat zou ik het aartsmoeilijk vinden om een keuze te maken tussen Wat is kunst? van Ted van Lieshout en Hele verhalen voor een halve soldaat van Benny Lindelauf en Ludwig Volbeda. Twee volstrekt unieke boeken van een zeldzaam hoog niveau.