Op een snavellengte

Over De fantastische vliegwedstrijd van Tjibbe Veldkamp en Sebastiaan Van Doninck
De fantastische vliegwedstrijd

Tien vogelteams staan klaar voor de start van ‘De Fantastische Vliegwedstrijd’ – of beter negen, want de uilen hebben zich weer verslapen. Het is een bijzondere wedstrijd, want de vogels nemen het niet op eigen vleugelkracht tegen elkaar op: allemaal hebben ze een of ander vliegtoestel gebouwd waarmee ze de race aanvatten. Team Havik neemt een vliegende start in een straaljager, Team Pelikaan kiest voor een propellervliegtuig, Team Vleermuis vliegt ondersteboven in een ruimtetuig en Team Uil verplaatst zich in een schommelstoel die aan een tros ballonnen is vastgemaakt.

De tekst leest als het wedstrijdverslag van een bevlogen sportjournalist, die helemaal opgaat in de race en er met veel vaart en animo verslag van uitbrengt:

‘Pech voor de spechten: hun propeller ligt in puin! En de kippen gaan hen voorbij, Team Kip aan kop, op een snavellengte gevolgd door Team Vleermuis… de regerend Kampioen Op-de-kop-vliegen – wat gebeurt dààr? Team Vleermuis wordt gehinderd door… een wolk?’

De fantastische vliegwedstrijd

De tekst is een plezier om voor te lezen. Wie de prenten heel aandachtig bekijkt, zal de vogel-verslaggever trouwens ook ontdekken, samen met de juryleden die het eerlijke verloop van de wedstrijd in de gaten moeten houden.

Het wordt een bloedstollend spannende race, die al snel verandert in een ware afvallingskoers. De teams komen een na een in de problemen en vallen daardoor uit. Team Flamingo valt al meteen uit doordat het er niet in slaagt op te stijgen, de luchtballon van Team Struisvogel-Pinguïn loopt leeg, Team Kolibrie raakt door een sneeuwstorm uit koers enzovoort. Uiteindelijk blijft Team Kip als enige over en lijken ze de wedstrijd te gaan winnen. Of toch niet?

Tjibbe Veldkamp heeft het verhaal knap naar een climax toe opgebouwd en verrast de lezer door een origineel en onverwacht einde. Waarna nog een aanbeveling volgt om de wedstrijd in herhaling te bekijken, van bij het begin van het boek. Wie dat doet en aandachtig naar de illustraties van Sebastiaan Van Doninck kijkt, ontdekt welk saboteurs verantwoordelijk waren voor al de pech…

De fantastische vliegwedstrijd

Er is bijzonder veel te zien op de kleurrijke en levendige prenten. Van Doninck, die al meermaals zijn meesterschap toonde in het schilderen van dieren, heeft zich uitgeleefd in het afbeelden van al deze vogels en hun fantasierijke vliegtoestellen. Hij haalt werkelijk alles uit de kast voor het beeldverslag van deze wedstrijd. De race zelf ontaardt visueel in een heerlijke chaos, waarbij de vrolijkheid en de uitbundigheid van de bladzijden spatten.

De illustraties vertellen veel meer dan de tekst, en ook wat de tekst bewust niet vertelt. Waarom zoveel teams af te rekenen krijgen met pech, wordt bij een tweede lezing duidelijk in de details op de prenten. Maar Sebastiaan Van Doninck heeft nog meer nevenverhalen toegevoegd, die je doorheen het boek kan volgen. De illustraties wemelen werkelijk van de , vaak grappige, detail, waardoor je er niet gauw op uitgekeken raakt.

De fantastische vliegwedstrijd is een heerlijk humoristisch en fantasierijk prentenboek, waarin de meeslepende tekst en de overrompelende illustraties elkaar perfect aanvullen.

Tjibbe Veldkamp: De fantastische vliegwedstrijd, Querido, 2020.
Illustraties van Sebastiaan Van Doninck.
ISBN 9789045124063.

0
Uitgelezen Icoon Lessuggesties

De fantastische vliegwedstrijd is een heerlijk boek voor kleuters. Hier vind je tips om ermee aan de slag te gaan in de klas.

Uitgelezen Icoon Film

In dit filmpje vertelt Sebastiaan Van Doninck meer over dit heerlijke prentenboek. Kijk en luister mee!

Uitgelezen Icoon Bekroning

De spannende vliegwedstrijd werd bekroond met de Boekenpauw 2020.

Deel dit bericht

LEES OOK

Boeken lijken wel tovenarij

Over de verhalendief van Graham Carter …

Boekenwurm par excellence

Over Matilda van Roald Dahl …

Niet van deze wereld

Over Het bamboemeisje van Edward van de Vendel en Mattias De Leeuw …
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Een vader die alles kan

Hoe kunnen er zoveel gedachten in één hoofd passen?

Iedere olifant doet wel iets

Reading literature gives us images to think with.

meest recente berichten

In een gigagrote oceaan is het simpel verstoppertje spelen

De Boon 2024 gaat naar Erna Sassen en Martijn van der Linden

Jezelf vinden in de Schaduwwereld

Zoeken