Wie wint de Gouden Griffel 2021?

Over de kanshebbers op de Gouden Griffel 2021.
Gouden griffel 2021

Op dinsdag 5 oktober 2021, aan de vooravond van de Kinderboekenweek, wordt bekendgemaakt welk boek  dit jaar de Gouden Griffel wint, de prijs voor het best geschreven oorspronkelijk Nederlandstalige kinderboek . 

We zetten de boeken die kans maken op deze prijs even op een rij. (Een overzicht van de kanshebbers op het Gouden Penseel vind je hier.)

Beste broers
(Jowi Schmitz)

Beste broers

Inhoud

Raf en zijn broertje Robbie verhuizen. Ze gaan met hun ouders op de boerderij van hun oma en opa wonen. En dat is wennen… Hun ouders maken veel ruzie. Gelukkig is er hun lieve oma. En ook opa geeft hun – op zijn eigen zwijgzame manier – aandacht.

Uit het juryrapport:

Schmitz’ zachte vertelstem oordeelt niet, behoudt een rust en biedt fraaie dialogen, waardoor het verhaal treffend en hoopvol is.’

De Gemene moord op muggemietje
(Ted van Lieshout)

Inhoud

Muggemietje vliegt een klas vol kinderen binnen, maar dat had ze beter niet kunnen doen! Ze raakt verzeild in een boek dat dicht klapt. Muggemietje is vermoord! Volgens de kinderen is het boek de moordenaar, maar daar zijn de letters het niet mee eens! Ze gaan op zoek naar de echte dader. 

Uit het juryrapport:
De gemene moord op Muggemietje is van begin tot eind een avontuur, waarbij het beeld even belangrijk is als het woord. Uit alles blijkt een fascinatie van de auteur voor de bibliofiele mogelijkheden die de vorm van een boek kan bieden. Deze grenzeloze experimenteerdrift schreeuwt om verwondering en enthousiasme van vele jonge lezers.’

De gemene moord op Muggemietje

De mening van Uitgelezen

De gemene moord op Muggemietje is een originele whodunnit over de zoektocht naar de moordenaar van een mug. Het typografisch spel is vernuftig en origineel, maar meer nog zijn het Ted Van Lieshouts heerlijke teksten, of het nu rijmende gedichten of spitsvondige dialogen zijn, die het tot een uiterst vermakelijk en geestig boek maken, een genot om (voor) te lezen.

Lees de hele recensie hier.

Die kleine is Don, de Lange is Sjon
(Catharina Valckx)

Don en Sjon

Inhoud

Don en Sjon zijn vogels. De een is klein, de ander lang. De een energiek, de ander nuchter. Ze zijn de beste vrienden en wonen samen in een huisje, maar ook een vriendschap gaat niet altijd over rozen. In zes korte verhalen schetst Valckx een beeld van een o zo gewone maar tegelijk bijzondere vriendschap.

Uit het juryrapport:

Valckx creëerde twee ijzersterke, grappige personages die zich zowel in tekst als in beeld kunnen meten met andere legendarische duo’s. Ze doet dit met een minimum aan woorden, maar uiterst effectief, waardoor Die kleine is Don,
de lange is Sjon een geweldig boek is voor de beginnende lezer.’

De mening van Uitgelezen

Binnen de beperkingen van het genre slaagt Catharina Valckx erin om in zes korte verhalen een beeld te schetsen van de hartverwarmende vriendschap tussen Don en Sjon. In weinig woorden beschrijft ze alledaagse maar toch verrassende gebeurtenissen en herkenbare emoties.

er lag een trommeltje in het gras
(EdWARD VAN DE VENDEL)

Inhoud

Sebas vindt een trommeltje op een rommelmarkt, maar op weg naar huis valt het uit zijn fietstas, in het gras. Lang geleden was het trommeltje van Lina, die er al klein meisje een schat in verstopte. Toen ze ouder werd, raakte het trommeltje vergeten op zolder. Als Sebas thuiskomt en merkt dat hij het trommeltje kwijt is, gaat hij het zoeken, en gelukkig vindt hij het.

Er lag een trommeltje in het gras cover

Uit het juryrapport:

Edward van de Vendel […] verstaat de kunst om je met weinig woorden mee te voeren in de intieme cadans van het verstrijken van de tijd. Daarbij maakt hij op majestueuze wijze de begrippen verleden, heden en toekomst inzichtelijk.’

De mening van Uitgelezen

Er lag een trommeltje in het gras is een fijn prentenboek, dat een voor heel jonge lezers heel abstract begrip als ‘tijd’ op een mooie en suggestieve manier vormgeeft.

Lees de hele recensie hier.

Gloei
(edward van de Vendel)

Inhoud

In deze bundel laat Edward van de Vendel twintig ‘queer’ jongeren tussen de zestien en de drieëntwintig jaar aan het woord. Hun ontroerende persoonlijke verhalen vertellen uitgebreid en openhartig over alles wat er in hun leven gloeit: liefde, woede, ambitie. Daarin zijn ze zeer verschillend: van de achttienjarige paralympische zwemkampioen tot de Syrische bootvluchteling. Hoe divers ze ook zijn, ze hebben één ding gemeen: hun geaardheid of hun gender wijkt af van die van de meerderheid. Hun verhalen ontroeren en laten je niet zelden met ingehouden adem verder en verder lezen.

Ieder interview wordt voorafgegaan door een gedicht dat Van de Vendel maakte naar aanleiding van het gesprek, en een getekend portret door Floor de Goede.’

Uit het juryrapport:

Gloei is veel meer dan een boek over geaardheid of gender. De lezer mag zich steeds even deelgenoot voelen van unieke momenten uit iemands leven. Denk aan anekdotes over onzekerheden, vlinders, spanningen, schaamte, bevrijding en vrijheid.’

De mening van Uitgelezen

Uit de 21 openhartige interviews, waarin Edward van de Vendel zich niet beperkt tot gender of geaardheid, maar vraagt naar heel uiteenlopende facetten van het leven van deze jongeren, komen even zo veel ontroerende portretten te voorschijn. Een uniek en indrukwekkend boek.

Gozert
(Pieter Koolwijk)

Inhoud

‘Gozert bestond echt.’ Al zolang Ties zich kan herinneren is Gozert zijn leukste en coolste vriend. Alleen kan niemand hem zien. Dus denkt iedereen dat hij hem heeft verzonnen. Ties weet beter. ‘Gozert was niet denkbeeldig. Hij was onzichtbaar.’

Uit het juryrapport:

Koolwijk bewijst dat verbeeldingskracht recht heeft op plek in de realiteit. Hij balanceert kundig op de grens tussen fantasie en werkelijkheid. Daarin is hij heer en meester.’

Gozert

Hele verhalen voor een halve soldaat
(Benny Lindelauf)

Hele verhalen voor een halve soldaat

Inhoud
Zes broers worden om de beurt opgeroepen om het land te verdedigen tijdens de oorlog. In het eerste hoofdstuk komt er een jonge soldaat bij de grenspost om zich te melden. het is niet meteen duidelijk wie het is. Dan krijgt Oudstebroer een oproep. Hij meldt zich ook bij de grenspost. Daar moet hij een gift geven om door te mogen. Hij heeft niets van belang bij zich en betaalt met een verhaal. Hij schrijft erover in een brief aan zijn broers. Zo vergaat het ook Tweede Oudstebroer,  Derde Oudstebroer, Vierde Oudstebroer en ten slotte Vijfde Oudstebroer. Allen schrijven een brief aan de broers die nog thuis zijn. Vijfde Oudstebroer legt in de brief aan Jongstebroer (die nog alleen thuis over is) uit dat de broers samen een plan hadden bedacht om hem te beschermen.

Uit het juryrapport:

‘In het slot van dit stilistische meesterwerk balt Lindelauf de betoverende kracht van verhalen samen. Hele verhalen voor een halve soldaat ademt een sfeer van mist en dreiging, sfeervol verbeeld in de intrigerende tekeningen van Ludwig Volbeda. Het boek maakt de zinloosheid, trivialiteit en wreedheid van oorlog voelbaar, maar tegelijkertijd is het vol van liefde, troost en hoop.’

De mening van Uitgelezen:

Hele verhalen voor een halve soldaat is een weergaloos boek, een stilistisch meesterwerk, waarin Benny Lindelauf als rasverteller op zijn best is.

Lees de volledige recensie hier.

maar eerst ving ik een monster
(Tjibbe Veldkamp)

Inhoud
Het is bedtijd. Nog snel even een verhaal. ‘Het gaat over jou. Jij ging slapen. En toen was het verhaal alweer uit.’ Dat is wel heel kort, denkt het slimme jongetje. Daarom gaat hij eerst doen wat de titel van dit prentenboek belooft: een monster vangen.

Uit het juryrapport:

Tjibbe Veldkamp toont maar weer eens de macht van een verhaal en van de verbeelding van een verteller. ‘Kijk maar,’ vertrouwt het jongetje de volwassen verteller steeds toe. De fantasie van het kind knalt van de pagina’s met de kleurvolle, imposante en grappige monsters van illustrator Kees de Boer.’

Maar eerst ving ik een monster

De mening van Uitgelezen:

Maar eerst ving ik een monster is een heerlijk humoristisch, herkenbaar en fantasierijk prentenboek, waarin de wervelende tekst en de illustraties vol details elkaar perfect aanvullen. Uren voorleesplezier gegarandeerd!

Lees de volledige recensie hier.

Wonderbos
(Jan Paul Schutten)

Wonderbos

Inhoud 

In de wereld van het bos is in elk seizoen veel te zien, en er is zoveel wat we niet opmerken! Met Jan Paul Schutten als gids en boswachter ontdekt de lezer de spannende geheimen die het bos voor ons verbergt, zoals de groei van enorme boomwortels en veldslagen tussen mierenkolonies. 

Uit het juryverslag:

Jan Paul Schutten heeft de kennis, blik en woorden om in te zoomen. Hij vertelt enthousiasmerend en legt de informatie kristalhelder uit, vaak met subtiele tussenzinnen, die de natuur tastbaar maken, bijvoorbeeld wanneer hij ‘parasitisme’ vergelijkt met ‘je reinste diefstal’. (…) Schutten creëert niet alleen verwondering en nederigheid ten opzichte van de natuur, maar bovenal een onweerstaanbare drang om je ermee te omringen.’

De mening van Uitgelezen:

Jan Paul Schutten verwoordt het allemaal helder en vindingrijk en verleidt de lezer met een veelheid aan fascinerende en interessante weetjes. Dat één volwassen eik voor evenveel verkoeling zorgt als vijf airconditioners die twintig uur draaien, bijvoorbeeld. Of dat er een daas vernoemd is naar Beyoncé. En dat zwijnen een favoriete boom hebben om tegenaan te schuren om van een kriebel af te komen. Wonderbos wordt zo erg leuk om te lezen. Helemaal heerlijk is het hoe Schutten erin slaagt zijn verwondering over en bewondering voor de kracht, de schoonheid, de inventiviteit, kortom het wonderbaarlijke van de natuur over te dragen op de lezer.

Lees hier de volledige recensie.

LEES OOK

Theo Thijssenprijs 2021 voor Daan Remmerts de Vries

Over de Theo Thijssenprijs 2021 …

Vijftig jaar Gouden Griffels

Een overzicht van 50 jaar Gouden Griffels. …

Prijzenregen: de Penselen van 2022

Over de Zilveren en Bronzen Penselen 2022 …
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Een vader die alles kan

Hoe kunnen er zoveel gedachten in één hoofd passen?

Iedere olifant doet wel iets

Reading literature gives us images to think with.

meest recente berichten

Een sinterklaasboek voor deze tijd

‘Praten doen we niet veel’

Henna Goudzand Nahar geeft de tot slaaf gemaakte Afrikanen hun menselijke gelaat terug

Zoeken