Het wonderbaarlijke van een bos

Over Wonderbos van Jan Paul Schutten en Medy Oberendorff
Wonderbos

Jan Paul Schutten kennen we al langer als een waanzinnig getalenteerd non-fictieschrijver voor kinderen, die in het verleden al meermaals bewezen heeft dat hij de meest uiteenlopende onderwerpen bevattelijk en onderhoudend aan de man kan brengen voor jonge lezers. In Wonderbos richt hij dit keer samen met illustrator Medy Oberendorff de aandacht op de wereld van het bos.

In elf hoofdstukken worden evenzoveel onderwerpen behandeld die met het bos te maken hebben. Van (het belang van) de diversiteit in het bos tot fotosynthese, van schimmelverbindingen onder de grond tot winterslaap, van de overlevingsstrategieën van de natuur tot wat je allemaal kunt doen in een beleefbos. Jan Paul Schutten verwoordt het allemaal helder en vindingrijk en verleidt de lezer met een veelheid aan fascinerende en interessante weetjes. Dat één volwassen eik voor evenveel verkoeling zorgt als vijf airconditioners die twintig uur draaien, bijvoorbeeld. Of dat er een daas vernoemd is naar Beyoncé. En dat zwijnen een favoriete boom hebben om tegenaan te schuren om van een kriebel af te komen. Wonderbos wordt zo erg leuk om te lezen. Helemaal heerlijk is het hoe Schutten erin slaagt zijn verwondering over en bewondering voor de kracht, de schoonheid, de inventiviteit, kortom het wonderbaarlijke van de natuur over te dragen op de lezer.

Wonderbos

Maar wat het boek echt bijzonder maakt, zijn de illustraties van Medy Oberendorff, die al verraste met Het wonderlijke insectenboek waarvoor ze in 2018 een Vlag en Wimpel kreeg. In Wonderbos overtreft Oberendorff zichzelf. De cover is meteen al raak: de donkere blauwgroene potloodtekening met letters die wel lijken op te lichten als de ogen van nachtdieren, heeft iets magisch. Binnenin maakte Oberendorff bij elk hoofdstuk een spread met een panoramische zwartwitillustratie en nog wat kleine prenten van dieren en planten voor bij de weetjes van Jan Paul Schutten. 

De zwartwitprenten zijn hyperrealistisch waardoor het wel foto’s lijken. Je zou bijna vergeten dat het weelderige loofbos met zijn vele vele kleine blaadjes, het kale bos waar wat zonlicht tussen de taken speelt, het bos bij nacht met potlood op papier zijn gezet. Prachtig in al zijn realisme is de prent van een winterbos, waar de bomen vervaagd weerspiegelen in een ijzige plas. Levensechter kan niet.

Wonderbos

Deze adembenemend mooie illustraties zijn niet alleen hyperrealistisch, maar ook supergedetailleerd. Alles is met veel precisie in beeld gebracht, en wie goed kijkt ontdekt steeds meer op deze prenten, wat van Wonderbos meteen ook een fijn zoekboek maakt. In elke tekening duiken, de ene keer onopvallender dan de andere, een eekhoorn, een bosuil en een vos op, maar tussen de takken en de bladeren houden zich nog veel meer dieren en planten schuil, die je op de laatste pagina kan terugvinden.

Wonderbos is een wondermooi boek over een wereld die wonderbaarlijker is dan je op het eerste gezicht zou denken. Warm aanbevolen!

Jan Paul Schutten: Wonderbos, Lannoo, 2020.
Illustraties van Medy Oberendorff.
ISBN 9789401464840.

0

Deel dit bericht

LEES OOK

Winters wit

De mooiste winterse kinderboeken …

Ruwe bolsters

Over Neem nooit een beste vriend van Erna Sassen en Martijn van der Linden …

Wervelend stapelverhaal

Over Een touw in de lucht van Mattias De Leeuw …
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Een vader die alles kan

Hoe kunnen er zoveel gedachten in één hoofd passen?

Iedere olifant doet wel iets

Reading literature gives us images to think with.

meest recente berichten

De Boon 2024 gaat naar Erna Sassen en Martijn van der Linden

Een sinterklaasboek voor deze tijd

‘Praten doen we niet veel’

Zoeken