‘Op een prettige manier de diepte in’

Over de Dutch Podcast Award 2020 voor de Grote Vriendelijke Podcast
Grote Vriendelijke Podcast Award

Op donderdag 5 november maakte BNR Nieuwsradio bekend dat De Grote Vriendelijke Podcast de Dutch Podcast Award 2020 heeft gewonnen in de categorie Cultuur & Muziek, een onafhankelijke prijs voor podcasts in Nederland, die sinds 2018 jaarlijks wordt uitgereikt, op basis van het oordeel van een onafhankelijke vakjury en van het publiek, dat kon stemmen.

In de categorie Cultuur & Muziek ging die dus naar De Grote Vriendelijke Podcast (de GVP), de eerste Nederlandse podcast over jeugdliteratuur. Het initiatief van kinderboekrecensenten Jaap Friso en Bas Maliepaard werd gelanceerd in september 2018. Jaap en Bas bespreken in elke uitzending een aantal recente boeken of opvallende zaken uit de wereld van het kinderboek en interviewen aansluitend een schrijver, illustrator, vertaler, uitgever of een ander boekenmens. Dat levert steeds weer heerlijke, enthousiaste én enthousiasmerende podcasts op, waarnaar het aangenaam luisteren is. En dat is dus ook de jury van de Dutch Podcast Award opgevallen.

De jury stelt in het rapport dat je niet snel twee volwassen mannen zult vinden die met meer passie over jeugdliteratuur kunnen praten dan Jaap Friso en Bas Maliepaard: 

‘Ze zijn gewoon goede interviewers die goed luisteren. De lange gesprekken met verschillende auteurs gaan op een prettige manier de diepte in. Het is een feest om al die grote schrijvers voorbij te horen komen. Een mooie opsteker voor de literatuur, deze sympathieke podcast.’

In het bijzonder prijst de jury het gesprek dat Bas en Jaap hadden met kinderboekenschrijfster Tonke Dragt, die zelden nog interviews geeft: ‘Uniek om deze welbespraakte en hoogbejaarde schrijfster zo uitgebreid te horen spreken.’

Bas Maliepaard en Jaap Friso zijn erg blij met deze award: ‘We zijn natuurlijk enorm vereerd met deze bekroning. We steken veel energie in de GVP, dus dat de liefde die we voor jeugdliteratuur hebben op deze manier wordt opgemerkt, is natuurlijk fantastisch. Vooral omdat het een prijs is van zowel de luisteraars als een vakjury.’

Uitgelezen Icoon Interessante Link

De podcasts van De Grote Vriendelijke Podcast kun je hier beluisteren.

Uitgelezen Icoon Film

Jaap Friso en Bas Maliepaard kregen de award uitgereikt door dj Michiel Veenstra, na afloop van hun opname met Thé Tjong-Khing. Daar werd een leuk filmpje van gemaakt, dat je hier kan bekijken.

Uitgelezen Icoon Interview

Naar aanleiding van de GVP werd Bas Maliepaard geïnterviewd, voor een artikel over de aandacht voor kinderboeken. Lees het artikel op nu.nl.

Deel dit bericht

LEES OOK

Wie wint de Woutertje Pieterse Prijs 2022?

Over de Woutertje Pieterse prijs 2022 …

Het vergeten voorlezen

Over voorlezen na de kleuterschool …

Hele verhalen voor een halve soldaat wint Woutertje Pieterse Prijs 2021

Over de Woutertje Pieterse Prijs 2021 …
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Een vader die alles kan

Hoe kunnen er zoveel gedachten in één hoofd passen?

Iedere olifant doet wel iets

Reading literature gives us images to think with.

meest recente berichten

In een gigagrote oceaan is het simpel verstoppertje spelen

De Boon 2024 gaat naar Erna Sassen en Martijn van der Linden

Jezelf vinden in de Schaduwwereld

Zoeken