Op 25 maart 2025 wordt voor de winnaar van de Boon-prijs voor kinder- en jeugdliteratuur bekendgemaakt. De Boon-prijs voor kinder- en jeugdliteratuur wordt dit jaar voor de vierde keer uitgereikt, met een prijzengeld van maar liefst 50.000 euro. In 2022 ging de prijs naar Een zee van liefde van Pieter Gaudesaboos, in 2023 naar Misja van Edward van de Vendel en Anoush Elman, en in 2024 naar Neem nooit een beste vriend van Erna Sassen en Martijn van der Linden.
Uitgelezen zet de vijf genomineerden voor deze editie nog eens op een rijtje en houdt ze kort tegen het licht.

In Wat ons nog rest neemt Aline Sax ons mee naar het Berlijn van 1945. De oorlog loopt ten einde, de Russische troepen staan op het punt om de Duitse hoofdstad binnen te vallen. Sax kiest voor een gedurfd en voor Nederlandstalige lezers onbehaaglijk vertelstandpunt: dat van een een zeventienjarig Duits meisje, opgegroeid in de schoot van de indoctrinatie van het nazi-regime, met alle daarbij horende slogans en een rotsvast geloof in hun Führer.
Nog gewaagder is de vorm: een verse novel, een roman in verzen. Aline Sax vertelt haar verhaal in versregels, die vaak maar enkele woorden tellen, waardoor de gruwel nog harder binnenkomt bij de lezer. Want het lot van de verliezers is gruwelijk.
Wat ons nog rest is een beklijvend boek, dat onder je huid kruipt en je aan het denken zet, in deze tijden waarin oorlogen weer het nieuws beheersen. Maar helemaal af is het niet: het laatste deel steunt te zeer op een aaneenschakeling van toevalligheden, en hier en daar struikelt de lezer over een vreemde woordkeuze of een stilistische uitschuiver.
Lees de volledige bespreking van Wat ons nog rest hier.
In Waar is Winter? van Gerda Dendooven bouwen twee volwassenen een ‘sneeuwkind’, dat op wonderbaarlijke wijze tot leven komt e de naam Winter krijgt.
Winter speelt uitgelaten mee met de andere kinderen van het dorp. Maar Pip en Mika zijn er zich vanaf het prille begin van bewust dat Winter een bijzonder kind is. Met een kussentje maken ze in een diepvriesvak een bedje voor het kind, dat uit de buurt van het vuur gehouden wordt, geen warme chocolademelk mag drinken en vanille-ijs krijgt als Pip en Mika pannenkoeken eten. Maar ouders kunnen hun kind niet voor alles beschermen, en wanneer het lente wordt, gebeurt het onvermijdelijke.
Waar is winter? is een gelaagd verhaal dat je op verschillende manieren kunt lezen. Het gaat over een sneeuwpop die smelt, maar ook over een kinderwens, over verlies, afscheid, gemis en troost. Een rijk en hartverwarmend, hoopvol en troostrijk verhaal.
Lees de volledige bespreking van Waar is Winter? hier.


Ted van Lieshout wijdt met Ommouw me een hele dichtbundel aan… kleren. Kleren van zijn jong gestorven broer die hij al meer dan veertig jaar bewaart, eigen kleren waar hij niet meer in past, voor de eerlijkheid dan ook maar kleren die hij niet graag gedragen heeft, kleren die hem aan de drager ervan herinneren…
Wat op het eerste gezicht op een gimmick zou kunnen lijken, verzandt bij Van Lieshout gelukkig nooit in Spielerei integendeel. De kledingstukken vormen de aanleiding voor soms luchtige en geestige, maar immer knappe gedichten over vertrouwde Van Lieshout-thema’s: zijn overleden broer en vader, de band met zijn moeder, gezien willen worden, verlangen en verliefdheid, seksualiteit, gender, dood, gemis…
Met Ommouw me schreef Ted van Lieshout niet alleen een vintage Van Lieshout – vernieuwend in taal, beeld en vorm, origineel, persoonlijk, openhartig, verrassend, aangrijpend, en met een ongeziene zeggingskracht – maar meteen ook een van zijn allerallerbeste dichtbundels. En dát wil wat zeggen. Wat mij betreft de topfavoriet voor de Boon 2025!
Lees de volledige recensie van Ommouw me hier.
Ommouw me is ook genomineerd voor de Woutertje Pieterse Prijs 2025.
We kenden Ludwig Volbeda al als buitengewoon getalenteerd illustrator, maar met zijn schrijversdebuut Oever bewijst hij dat ook nog eens kan schrijven – en hoe!
Jip slaagt er maar niet in om voor school een zelfportret te tekenen. Hoe doe je dat als wie je bent en hoe je eruitziet je in verwarring brengt? Volbeda beschrijft Jips zoektocht op een heel precieze en beeldende manier.
Oever is een aangrijpend boek, vol rake observaties, treffende beelden en prachtige zinnen, een indrukwekkend coming-of-ageverhaal, dat kwetsbaar en teder, authentiek en invoelbaar de zoektocht van een tiener naar zichzelf beschrijft. En Jip, die sluit je als lezer zo in je hart!
Een ijzersterk boek, volgens mij een grote kanshebber voor de Boon.
Lees de volledige bespreking van Oever hier.
Oever is ook genomineerd voor de Woutertje Pieterse Prijs 2025.


Het grote kippenboek van Jan Hamstra en Evelien De Vlieger is niet alleen een informatief boek over kippen, het is ook een ode aan een dier dat we allemaal kennen, maar dat slimmer, belangrijker en mooier is dan je zou denken.
In korte, vaak geestige teksten vertelt Evelien De Vlieger je alles wat je over dit dier moet weten. Haar enthousiasme spat van de pagina’s in dit boek boordevol interessante weetjes. Maar het zijn de zeer gedetailleerde en kleurrijke illustraties, allemaal linosnedes, van Jan Hamstra die dit boek helemaal bijzonder maken.
Lees de volledige bespreking van Het grote kippenboek hier.