Hilarisch stapelverhaal

Over Vast van Oliver Jeffers
vast cover

‘Het begon allemaal met de vlieger van Finn. Die kwam vast te zitten in een boom. Hij trok eraan en slingerde wat maar de vlieger liet niet los.’

Hoe haal je iets wat vast zit in een boom er weer uit zonder in de boom te moeten klimmen? Iedereen kent het antwoord: door er met iets anders naar te gooien. Dat is precies wat Finn in Vast van Oliver Jeffers ook doet: hij gooit zijn lievelingsschoen naar de vlieger om die los te krijgen. Maar het zit Finn niet mee: ook de schoen komt vast te zitten. Het vervolg laat zich raden: ook de tweede schoen wordt richting boom gegooid, en ook de tweede schoen komt vast te zitten. Geen nood, de poes is zo de boom in geslingerd… en ook zij komt vast te zitten.

vast binnen 2

Hoewel het uitgangspunt van dit prentenboek erg realistisch en herkenbaar is, neemt het verhaal al snel een absurde wending. Want in dit heerlijke stapelverhaal blijft het niet bij de schoenen en de poes, natuurlijk. Want Finn blijkt bijzonder vindingrijk, als het erop aankomt zijn vlieger uit de boom te halen. Een ladder, een blik verf, de fiets van een vriendje, vervolgens ‘de gootsteen om de fiets los te krijgen’, ‘hun voordeur om de gootsteen los te krijgen’, ‘de auto om hun voordeur los te krijgen’…

Dat de voorwerpen steeds groter en zwaarder worden, deert Finn, nochtans afgebeeld als een spriet van een jongen, met beentjes zo dun als één potloodlijn, niet. Een stoomboot, een huis, een vuurtoren: hij zwiert ze met het grootste gemak de boom in. Het blijft niet bij voorwerpen en gebouwen: ook dieren en zelfs mensen moeten eraan geloven. Een orang-oetan, een walvis, een melkboer, en zelfs een voltallig brandweerkorps.

vast binnen 4

De boom raakt overvol, maar ondertussen beseft ook Finn dat hij in de problemen zit. Want de ladder ‘was van de uren en moest ZEKER WETEN teruggebracht worden voordat iemand doorhad dat-ie weg was’, en de melkboer en de brandweerlui hebben heus nog wel wat anders te doen… Gelukkig vindt Finn uiteindelijk een échte oplossing, en lukt het hem de vlieger uit de boom te halen.

‘Finn was dolblij. Hij was zijn vlieger helemaal vergeten, ging er meteen mee spelen en genoot van de rest van zijn dag.’

Op de volgende, nachtpaarse prent ligt Finn uitgeteld in bed. Net voor hij in slaap valt, bekruipt hem het gevoel dat hij iets vergeten is. Door het raam is in het maanlicht een boom met een heel bijzondere vorm te zien… Op de laatste pagina trakteert Oliver Jeffers de lezers op een open einde. De boom mag dan overvol zitten, een van de brandweerlieden kondigt aan dat hij ‘een geweldig idee’ heeft…

vast binnen laatste

Het verhaal drijft op de kracht van de herhaling, de opeenvolging van elementen, die steeds absurder en inventiever worden en zo bij de lezer/kijker steeds grotere verwachtingen creëren. 

De humor schuilt niet alleen in de hilarische opeenstapeling van in de boom gegooide voorwerpen, dieren en mensen. De vrolijke en kleurrijke illustraties bevatten tal van geestige details, en vooral de prenten van de overvolle boom zijn heel grappig. Ook de summiere, droge tekst zit vol humor:

‘Katten zitten zo vaak vast in bomen, maar dit begon BELACHELIJK te worden.’

‘… een nieuwsgierige walvis, op het VERKEERDE MOMENT op de VERKEERDE PLAATS, om de vuurtoren los te krijgen…’

Vast is een meesterlijk en hilarisch prentenboek, dat een origineel verhaal vertelt in sobere zinnen, absurde overdrijvingen en prenten vol visuele humor.

Oliver Jeffers: Vast, Uitgeverij De Fontein, Utrecht, 2021. 
Vertaald door Mirjam Hoekstra.
ISBN 9789026156472.

0
Uitgelezen Icoon Interessante Link

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Uitgelezen Icoon Film

In dit filmpje leest Oliver Jeffers voor uit dit boek.

Uitgelezen Icoon Boek Als je dit graag leest

Hou je van de schrijf- en tekenstijl van Oliver Jeffers? Lees dan ook De ongeloolijk bijzondere boekeneterSamen hier of Samen gaan bouwen.

Deel dit bericht

LEES OOK

Van een hongerige wolf en een jofel schaap

Over Schaap met laarsjes van Maritgen Matter …

Mooi mooier mooist

Over de allermooiste kinder- en jeugdboeken …

Een stomp vol in de maag

Over Zwarte zwaan van Gideon Samson …
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Een vader die alles kan

Hoe kunnen er zoveel gedachten in één hoofd passen?

Iedere olifant doet wel iets

Reading literature gives us images to think with.

meest recente berichten

In een gigagrote oceaan is het simpel verstoppertje spelen

De Boon 2024 gaat naar Erna Sassen en Martijn van der Linden

Jezelf vinden in de Schaduwwereld

Zoeken