Theo Thijssenprijs 2021 voor Daan Remmerts de Vries

Over de Theo Thijssenprijs 2021
Daan Remmerts de Vries
De Theo Thijssenprijs voor kinder- en jeugdliteratuur 2021 gaat naar Daan Remmerts de Vries. Aan de prijs is een geldbedrag van € 60.000 verbonden. De prijsuitreiking vindt plaats in december van dit jaar.
 
De Theo Thijssenprijs is een belangrijke oeuvreprijs op het gebied van kinder- en jeugdliteratuur en wordt om de drie jaar uitgereikt.
 
Sinds zijn debuut Ziggy en Slos, dat verscheen in 1990, schreef Daan Remmerts de Vries een indrukwekkend oeuvre bij elkaar van meer dan zestig boeken, die meermaals bekroond werden. Remmerts de Vries ontving twee Gouden Griffels: voor Godje (2003) en voor Voordat jij er was (2010). Noordenwindheks, Meneer Kandinsky was een schilder, Groter dan de lucht, erger dan de zon en Soms laat ik je even achter ontvingen elk een Zilveren Griffel. Voor Tijgereiland kreeg hij in 2014 de Gouden Lijst voor het beste jeugdboek van het jaar.
Onder het pseudoniem A. N. Rynst publiceert Daan Remmerts de Vries bovendien boeken voor volwassenen. Ook de recent gepubliceerde kinderboeken van Henry Lloyd worden aan hem toegeschreven.
 
Volgens de jury levert Daan Remmerts de Vries al een oeuvre lang een unieke bijdrage aan de Nederlandse jeugdliteratuur: ‘In zijn inmiddels meer dan zestig boeken verkent Daan Remmerts de Vries steeds nieuwe mogelijkheden en grenzen omdat zijn kunstenaarschap daarom vraagt. Zijn personages op zoek naar eigenheid en vrijheid geven zijn verhalen – wars van het modieuze – een groot gevoel van urgentie. Zijn boeken gaan diep en voelen licht, ze zijn actueel en hebben een universele kracht.’

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

LEES OOK

De allermooiste Gouden Griffels

Over de allermooiste Gouden Griffels …

‘Op een prettige manier de diepte in’

Over de Dutch Podcast Award 2020 voor de Grote Vriendelijke Podcast …

Een literatuurprijs die kinderboeken serieus neemt

Over de Boon-prijs voor kinder- en jeugdliteratuur …
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Een vader die alles kan

Hoe kunnen er zoveel gedachten in één hoofd passen?

Iedere olifant doet wel iets

Reading literature gives us images to think with.

— Aidan Chambers

meest recente berichten

Toon Tellegen

Meer dan dieren

Goud voor Pieter Koolwijk en Ludwig Volbeda

De allermooiste Gouden Griffels

Zoeken