Theo Thijssenprijs 2021 voor Daan Remmerts de Vries

Over de Theo Thijssenprijs 2021
Daan Remmerts de Vries
De Theo Thijssenprijs voor kinder- en jeugdliteratuur 2021 gaat naar Daan Remmerts de Vries. Aan de prijs is een geldbedrag van € 60.000 verbonden. De prijsuitreiking vindt plaats in december van dit jaar.
 
De Theo Thijssenprijs is een belangrijke oeuvreprijs op het gebied van kinder- en jeugdliteratuur en wordt om de drie jaar uitgereikt.
 
Sinds zijn debuut Ziggy en Slos, dat verscheen in 1990, schreef Daan Remmerts de Vries een indrukwekkend oeuvre bij elkaar van meer dan zestig boeken, die meermaals bekroond werden. Remmerts de Vries ontving twee Gouden Griffels: voor Godje (2003) en voor Voordat jij er was (2010). Noordenwindheks, Meneer Kandinsky was een schilder, Groter dan de lucht, erger dan de zon en Soms laat ik je even achter ontvingen elk een Zilveren Griffel. Voor Tijgereiland kreeg hij in 2014 de Gouden Lijst voor het beste jeugdboek van het jaar.
Onder het pseudoniem A. N. Rynst publiceert Daan Remmerts de Vries bovendien boeken voor volwassenen. Ook de recent gepubliceerde kinderboeken van Henry Lloyd worden aan hem toegeschreven.
 
Volgens de jury levert Daan Remmerts de Vries al een oeuvre lang een unieke bijdrage aan de Nederlandse jeugdliteratuur: ‘In zijn inmiddels meer dan zestig boeken verkent Daan Remmerts de Vries steeds nieuwe mogelijkheden en grenzen omdat zijn kunstenaarschap daarom vraagt. Zijn personages op zoek naar eigenheid en vrijheid geven zijn verhalen – wars van het modieuze – een groot gevoel van urgentie. Zijn boeken gaan diep en voelen licht, ze zijn actueel en hebben een universele kracht.’

LEES OOK

Prijzenregen: de Griffels

Over de Zilveren en Bronzen Griffels en Penselen 2022 …

De Boon 2024 gaat naar Erna Sassen en Martijn van der Linden

Over de winnaar van de Boon-prijs voor kinder- en jeugdliteratuur 2024 …

Goud voor Pieter Koolwijk en Ludwig Volbeda

Over de Gouden Griffel 2021 en Gouden Penseel 2021 …
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Een vader die alles kan

Hoe kunnen er zoveel gedachten in één hoofd passen?

Iedere olifant doet wel iets

Reading literature gives us images to think with.

meest recente berichten

In een gigagrote oceaan is het simpel verstoppertje spelen

De Boon 2024 gaat naar Erna Sassen en Martijn van der Linden

Jezelf vinden in de Schaduwwereld

Zoeken