Overleven in de ijskou

Over Winterdieren van Bibi Dumon Tak
Winterdieren

Niemand kan zo prachtig over dieren schrijven als Bibi Dumon Tak! Dat weten we al sinds het heerlijke Bibi’s Bijzondere Beestenboek, waarin ze over veertig bijzondere dieren vertelde, van het zeepaardje (‘zoiets geks kun je niet verzinnen’) tot zebra’s met unieke streepjescodes en hagedissen die over water kunnen wandelen. 

In Winterdieren gaat ze op die weg verder, maar ditmaal richt ze haar aandacht op de Noord- en de Zuidpool. In een boeiende inleiding vertelt ze over de twee ijskoude uiteinden van de wereld, waar het kwik kan zakken tot -89, 2 graden Celsius. Vervolgens gaat ze in op de dieren die in deze extreme omstandigheden (over)leven. Bibi Dumon Tak doet iets heel bijzonders in dit boek: ze laat de lezer op een originele, verrassende manier naar dieren kijken. Dat doet ze door op een speelse, humoristische, prikkelende manier bijzondere weetjes te vertellen, waarbij ze haar bewondering voor de dieren in kwestie niet onder stoelen of banken steekt. Krill bijvoorbeeld is de brandstof van Antarctica, en zorgt zo voor het overleven van de wereld. Eigenlijk zijn we die driehonderd biljoen garnaalachtige beestjes stuk voor stuk een buiging verschuldigd. En over het rendier schrijft ze: ‘Zoveel vernuft in één dier: daar kan Ikea nog wat van leren.’ Haar enthousiasme is aanstekelijk. Martijn van der Linden maakte bovendien prachtige illustraties van al deze dieren, in schitterende koele en ijzige tinten. Een boek over een koud onderwerp, maar met zoveel liefde beschreven dat je het er warm van krijgt!

Winterdieren

Bibi Dumon Tak: Winterdieren, Querido, 2012.
Illustraties van Martijn van der Linden.
ISBN 9789045112237.

0
Uitgelezen Icoon Bekroning

Winterdieren werd bekroond met de Gouden Griffel 2012. Uit het juryverslag: ‘”Winterdieren” is een parel binnen de non-fictie. Het is een boeiend, avontuurlijk en aanstekelijk boek, dat getuigt van schrijflust, kijklust, originaliteit, passie en vakmanschap.’

Uitgelezen Icoon Boek Als je dit graag leest

Bibi Dumon Tak schreef nog zo’n heerlijk informatief boek over dieren: Bibi’s Bijzondere Beestenboek. Een aanrader!

Uitgelezen Icoon Boek Als je dit graag leest

Benieuwd naar nog meer kinderboeken over de winter? Uitgelezen maakte een selectie van de mooiste kinderboeken over winter, sneeuw en koude.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

LEES OOK

Had hij maar iets meer van zichzelf gehouden

Over De naam van mijn vader van Rindert Kromhout …

Het overrompelende van een eerste liefde

Over Hallo Nu van Jenny Valentine …

Een akelig rotgeheim

Over Bijna jarig van Imme Dros en Harrie Geelen …
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Een zoon, zijn vader en een stelletje vermakelijke goden

Reading literature gives us images to think with.

— Aidan Chambers

meest recente berichten

De Godden Broers

Een Goddenzootje

Terr Ultima cover vk

Spel tussen werkelijkheid en verzinsel

Kop op Herman!

Herman heeft een baaldag

Zoeken