Wolf wordt weerman

Over Wolvenweer van Simon van der Geest en Karst-Janneke Rogaar
Wolvenweer

Iwan is de sterkste, de grootste en de stoerste wolf van de roedel. Hij heeft een bek vol vervaarlijke tanden en kan grommen als de engste. Geen wonder dat de andere wolven naar hem opkijken en dat wolvin Masja elke dag aan hem denkt en elke nacht van hem droomt. Maar net wanneer Masja hem, bij het schijnsel van de volle maan, wil vragen of hij haar wolf wil zijn, gebeurt er iets vreemds. Iwan verliest zijn vacht, zijn staart, zijn bek en verandert in ‘een dun, slap ventje’. Een mens, met andere woorden. Het brengt Masja aan het twijfelen, want wat moet zij met een mens?


Wolvenweer Grrr

 Als het incident zich enkele weken later, tijdens een feestje met de andere wolven, herhaalt, is het hek van de dam. De andere wolven hebben dolle pret als het ‘mager ventje’ een slappe poging doet om te grommen en jagen hem uiteindelijk weg. Hij zoekt zijn toevlucht in het hol van Masja, en dan blijkt dat hij niet zomaar in een weermens is veranderd maar in een weerman, een rol die hem als gegoten zit wanneer hij ‘wolkenvelden uit het westen’, ‘hondenweer’ en zelfs een zware storm voorspeelt en keurig afsluit met ‘Prettige avond nog’.

Prettig wordt de avond niet, want het bos wordt inderdaad geteisterd door een ongezien heftige storm. Masja en Iwan bereiken net op tijd een veilige grot, maar voor de rest sleuren de rukwinden alles mee wat ze op hun weg vinden. Een vogelnest, een fiets, een boom, een dak, een koe en… de andere wolven, die maar bleven lachen met weerman Iwan.

Wolvenweer man

Wolvenweer is een heerlijk humoristisch verhaal. De omkering van het bekende motief – niet een mens die weerwolf wordt maar een wolf die verandert in een weermens – leidt tot bijzonder veel situationele humor, die vaak versterk wordt in de illustraties van Karst-Janneke Rogaar. Daar komt nog een flinke portie talige humor bij. Want hoe eenvoudig en kort de zinnen in dit boek voor beginnende lezers ook zijn, Simon van der Geest weet ze toch van leuke woordgrappen te voorzien.

‘De wolven horen het maar half.
Ze liggen nog steeds dubbel.’

De prenten van Karst-Janneke Rogaar, die al vaker boeken van Simon van der Geest illustreerde (Spinder, Per ongeluk!, Het werkstuk, of hoe ik verdween in de jungle), zijn niet gewoon ondersteunend, maar maken wezenlijk deel uit van het verhaal. De illustraties doen op het eerste gezicht soms wat rommelig aan, met de soms wat krasserig ingevulde vlakken en hier en daar nog zichtbare, dunne schetslijntjes, maar geven de wolven net daardoor een wat woest en ruig uiterlijk, precies wat je van wolven zou verwachten. Rogaar is er ook buitengewoon goed in geslaagd de emoties van de wolven treffend weer te geven, van verliefdheid tot spot, van verwarring tot woede.

De illustraties zijn niet alleen heel expressief, ze zijn ook heel geestig. Hilarisch zijn bijvoorbeeld de afbeeldingen van de wolven die niet meer bijkomen van het lachen als ze Iwan als mens zien, of van Iwan die jou opeet. De humor in de tekst en die in illustraties zijn vaak nauw verweven.

Wolvenweer is daarmee een zeer geslaagd deel in de reeks ‘Tijgerlezen’ van uitgeverij Querido, een reeks voor beginnende lezers met als slogan ‘gelukkig (leren) lezen’:

‘Het plezier van lezen groeit terwijl je leest of voorgelezen wordt. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat kinderen het gelukkigst leren lezen als ze willen lezen. Daarom is de serie Tijgerlezen ontwikkeld voor beginnende lezers.’

Om dat gelukkig (leren) lezen te bereiken, moeten de boeken in deze serie voldoen aan enkele criteria. Dat zijn niet de klassieke technische leesniveaus (zeg maar AVI), maar meer inhoudelijk. De boeken zijn spannend of grappig en hebben veel illustraties. Wolvenweer voldoet met verve aan deze criteria. Wolvenweer is een bijzonder geestig, origineel en vlot geschreven verhaal, dat ver staat van de klassieke eerstelezersverhalen die vaak beperkt worden door technische criteria. Een cadeau voor beginnende lezers!

Simon van der Geest: Wolvenweer, Querido, 2022.
Illustraties van Karst-Janneke Rogaar.
ISBN 9789045127910.

0

LEES OOK

Onconventioneel maar ook onevenwichtig

Over Lennox en de gouden sikkel van Zindzi Zevenbergen, Hedy Tjin en Brian Elstak …

Verstild meesterwerk

Over Op een koude winternacht van Jean E. Pendziwol en Isabelle Arsenault …

Babu’s oma is overal

Over Altijd dichtbij van Mark Janssen …
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Een vader die alles kan

Hoe kunnen er zoveel gedachten in één hoofd passen?

Iedere olifant doet wel iets

Reading literature gives us images to think with.

meest recente berichten

Een sinterklaasboek voor deze tijd

‘Praten doen we niet veel’

Henna Goudzand Nahar geeft de tot slaaf gemaakte Afrikanen hun menselijke gelaat terug

Zoeken