Ridders in rood, blauw, groen en zwart

Over De Blauwen tegen de Rooien van Benjamin Leroy
De Blauwen tegen de Rooien

Benjamin Leroy is als illustrator een grote naam binnen de Nederlandstalige kinderliteratuur. Hij maakte tal van boeken samen met Jaap Robben, waaronder De Zuurtjes, Zullen we een bos beginnen en de boeken over Suzie Ruzie, maar hij werkte ook samen met bijvoorbeeld Sylvia Vanden Heede en Pieter Van Oudheusden. Het pas verschenen De Blauwen tegen de Rooien is het eerste boek dat hij illustreerde én schreef.

De Blauwe Burcht trilt van opwinding want Blauwbaard heeft een plan: morgen gaat zijn aartsvijand Roodvonk eraan. Maar ook aan de andere kant van de vallei, in de burcht van Roodvonk, wordt een plan gesmeed: ‘Rood is groot! Blauw moet dood!’

 

De Blauwen tegen de Rooien

De volgende ochtend vertrekken beide legers, zonder het van elkaar te weten, naar de burcht van de vijand. Ver komen ze niet, want algauw stuiten ze op een klein uitgevallen riddertje van een andere, groene of zwarte kleur, die hen uitnodigt om mee een spel te spelen: ‘Vechten? Vechten is voor botteriken! Wij spelen een bosspel, dat is veel leuker!’ De strijd is snel vergeten, en de blauwe ridders worden zwart, en de rode ridders groen, terwijl ze zich verliezen in een speelgevecht. Nadien zakken ze af naar het kamp van de speelridders, waar ze na een vreetpartij nog een ‘leuk weerwolvenspel’ en iets kubb-achtigs ‘met blokken omgooien’ spelen. En ook de volgende ochtend verkiezen ze het spel boven de echte strijd, want die kan ook morgen nog…

Al die blauwe, rode, groene en zwarte ridders worden door Benjamin Leroy op bijzondere wijze vormgegeven. In het jaar dat de iconische vierkleurenbalpen van BIC zijn vijftigste verjaardag viert, heeft Leroy dit prentenboek helemaal met deze vierkleurenbalpen getekend. Het is onwaarschijnlijk wat hij met die vier kleuren op papier weet te toveren. De ridders zijn wat karikaturaal maar grappig getekend, in een prachtig, bijna magisch aandoend decor van groene maar ook rode, blauwe en zwarte bomen. Misschien wel het mooist zijn de pagina’s waar de nacht neerdaalt over de vallei vol bomen, met aan weerszijden de heuveltoppen met daarop een burcht. De illustraties zitten vol leuke details en knipogen, waardoor je ernaar kan blijven kijken.

De Blauwen tegen de Rooien

Als schrijversdebuut schiet dit boek echter tekort. Het verhaal over de ridders die liever spelen dan vechten, is bij momenten vermakelijk, maar ook behoorlijk voorspelbaar, en de moraal – spelen is leuker dan vechten, en vijanden hebben soms meer met elkaar gemeen dan ze denken – ligt wat te dik bovenop het verhaal. De tekst zelf is nog te onevenwichtig: soms lopen de zinnen lekker, maar vaker blijven ze steken in een te beschrijvende, kabbelende toon, waardoor De Blauwen tegen de Rooien toch vooral boeit door de originele, eigenzinnige illustraties.

Benjamin Leroy: De Blauwen tegen de Rooien, Gottmer, 2020.
ISBN 9789025773137.

0
Uitgelezen Icoon Interessante Link

Op zijn website vertelt Benjamin Leroy over de ontstaansgeschiedenis van dit boek. Je vindt er ook enkele leuke weetjes.

Uitgelezen Icoon Film

In dit filmpje vertelt Benjamin Leroy meer over dit boek. En hier kun je een kijkje nemen in het boek.

Uitgelezen Icoon Boek Als je dit graag leest

Hou je van grappige ridderverhalen? Dan vind je de boeken over Ridder Florian van Marjet Huibers misschien ook wel leuk.

Uitgelezen Icoon Interview

Bekijk hier het interview dat TV Limburg had met Benjamin Leroy.

Deel dit bericht

LEES OOK

Het wonderbaarlijke van een bos

Over Wonderbos van Jan Paul Schutten en Medy Oberendorff …

Een boek als een warme deken

Over Papa is een ijsbeer van Edward van de Vendel en Saskia Halfmouw …

Een vader als een poolvis met antivries

Over Vissen smelten niet van Jef Aerts …
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Een vader die alles kan

Hoe kunnen er zoveel gedachten in één hoofd passen?

Iedere olifant doet wel iets

Reading literature gives us images to think with.

meest recente berichten

De Boon 2024 gaat naar Erna Sassen en Martijn van der Linden

Een sinterklaasboek voor deze tijd

‘Praten doen we niet veel’

Zoeken