Ook met een hart van porselein kun je leren wat liefde is

Over De wonderbaarlijke reis van Edward Tulane van Kate DiCamillo
De wonderbaarlijke reis van Edward Tulane

Hoe gaat een porseleinen konijn dood?
Kan een porseleinen konijn verdrinken?
Heb ik mijn hoed nog op?
Dat waren de vragen die bij Edward opkwamen toen hij door de lucht vloog, boven de blauwe zee. De zon stond hoog aan de hemel, en Edward hoorde Abilene roepen. Haar stem leek van heel ver weg te komen.
‘Eédwáárd!’ schreeuwde ze, ‘kom terug!’
Kom terug! Bespottelijk om dat te roepen, dacht Edward.

(Kate DiCamillo, De wonderbaarlijke reis van Edward Tulane)

Soms is een boek zo indrukwekkend, laat het je zo ademloos achter dat je meer wilt, meer van dat, meer van die auteur. Despereaux of het verhaal van een muis, een prinses, een schoteltje soep en een klosje garen van Kate DiCamillo was zo’n boek. Overdonderd was ik.

En toen was er De wonderbaarlijke reis van Edward Tulane, ook van Kate DiCamillo. Het boek ziet er prachtig uit, een cover waar een warme gloed van uitgaat, en binnenin fijne, klassieke potloodtekeningen die het iets ouderwets, iets nostalgisch geven. Ik begin te lezen, en voor ik het weet, heeft ook dit verhaal me stevig in zijn greep. Helemaal anders dan Despereaux, maar even prachtig, even indrukwekkend.

Edward Tulane, het hoofdpersonage, is een porseleinen konijn. IJdel is hij, en zijn hart is even koud en hard als het materiaal waaruit hij gemaakt wordt. In al zijn arrogantie en liefdeloosheid is hij bepaald onuitstaanbaar. Hij wordt aanbeden door Abilene, het meisje van wie hij eigenlijk de knuffel is, een adoratie die hij zich graag laat welgevallen. Maar plots valt hij zomaar ineens uit zijn kleine paradijs. Weg is Abilene, weg is haar liefde, weg is haar aanbidding. Tijdens een bootreis naar Engeland valt Edward Tulane overboord en zinkt hij naar de bodem van de zee.

Voor het harteloze konijn begint een lange, lange reis, die hem van eigenaar naar eigenaar brengt. Elke keer wordt er van hem gehouden, elke keer moet hij de mensen die hem liefhebben weer achterlaten. Het zijn lessen in afscheid nemen, maar meer nog in voelen. Liefde voelen. Beetje bij beetje dringt het tot Edward door dat je ook met een hart van porselein kunt leren wat liefde is.

Een klassiek verhaal? Zonder meer! Een kinderboek met een boodschap? Zonder enige twijfel! Een ouderwets aandoend verhaal dat wel gemaakt voor dit donkere seizoen waarin liefde en goedheid het altijd wel goed doen? Zeker weten! Maar zo mooi, zo verrukkelijk mooi. Dat komt door het immense verteltalent van Kate DiCamillo, dat net zoals bij Despereaux bijna van de pagina’s spat. Anders dan in haar barokke muizenverhaal doet DiCamillo dat ditmaal heel sober, heel ingehouden, en toch meeslepend. Geen woord staat er te veel, maar wat er staat, drijft je verder.

De wonderbaarlijke reis van Edward Tulane, met zijn eerst zo onuitstaanbare verwende, maar dan zo aandoenlijke konijn, heeft zich al meteen een weg naar mijn hart gebaand. Een boek van een zeldzame schoonheid!

Kate DiCamillo, De wonderbaarlijke reis van Edward Tulane, Querido, 2006.
Uit het Engels vertaald door Martha Heesen.
Illustraties van Bagram Ibatoulline.
ISBN 9789045103860.

0
Uitgelezen Icoon Lessuggesties

Wil je in de klas met dit boek aan de slag? Hier  en hier vind je enkele lessuggesties. 

Uitgelezen Icoon Film

Benieuwd naar dit prachtige boek? Bekijk dan zeker de trailer van De wonderbaarlijke reis van Edward Tulane. En in dit filmpje vertellen auteur Kate DiCamillo en illustrator Bagram Ibatoulline over het boek.

Uitgelezen Icoon Boek Als je dit graag leest

Hou je van De wonderbaarlijke reis van Edward Tulane? Lees dan zeker ook Despereaux van Kate DiCamillo!

LEES OOK

Wat als je ouders robots zijn?

Over Hart van staal van Simon van der Geest …

Reisgids voor Planeet Aarde

In Als je naar de aarde komt van Sophie Blackall schrijft Quinn, een brief aan ruimtewezens die onze planeet zouden willen bezoeken. …

Sinterklaasklassieker voor een nieuwe generatie

Over Sinterklaasliedjes van Mark Janssen …
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Een vader die alles kan

Hoe kunnen er zoveel gedachten in één hoofd passen?

Iedere olifant doet wel iets

Reading literature gives us images to think with.

meest recente berichten

In een gigagrote oceaan is het simpel verstoppertje spelen

De Boon 2024 gaat naar Erna Sassen en Martijn van der Linden

Jezelf vinden in de Schaduwwereld

Zoeken