Ik steek je boek wel in de oplader

Over Het is een boek van Lane Smith
Het is een boek

Het is een boek van Lane Smith is een hilarisch prentenboek over het verschil tussen boeken en digitale devices. Een aap zit rustig een boek te lezen wanneer een kleine ezel tegenover hem gaat zitten, met een laptop onder de arm. De ezel is geïntrigeerd door het vreemde voorwerp dat de aap in zijn handen heeft en door wat hij ermee kan doen. Hij bestookt de aap met vragen: wat heb je daar? Hoe scroll je naar beneden? Moet je een wachtwoord invoeren? Het antwoord van e aap luidt steeds: ‘Nee. Het is een boek.’ Naarmate het verhaal vordert, wordt het geduld van aap danig op de proef gesteld, en uiteindelijk toont hij ezel het boek. Die is niet meteen onder de indruk:

‘Te veel letters.
Laat mij maar.
LJS: rrr! Ok? 😀
JIM: : ( ! ) :’

Toch kan hij het niet laten om erin te beginnen lezen… en kan hij vervolgens niet meer stoppen. Lane Smith verrast daarop met een origineel en grappig einde: de aap trekt dan maar naar de bibliotheek om een nieuw boek voor zichzelf te halen – en dat kan hij met een gerust hart doen, want de ezel roept hem nog na: ´Als ik klaar ben stop ik ´m in de oplader!´

Het is een boek

De tekst is summier, en ook de illustraties, in overwegend bruine tinten, zijn erg sober maar tegelijk zeer expressief. De gelaatsuitdrukkingen zijn bij momenten zeer treffend, bijvoorbeeld wanneer de ezel helemaal opgaat in en game, of wanneer de aap geïrriteerd raakt door de ezel die maar niet wel snappen hoe een boek werkt.

Het onbegrip van de ezel zorgt voor heerlijk humoristische scènes. De humor drijft daarbij op de zeer grote herkenbaarheid van de situatie, de digital native die helemaal niet vertrouwd is met het fenomeen ‘boek’. Tegelijkertijd is dit boek een mooi pleidooi voor boeken en lezen. Een heerlijk prentenboek!

Lane Smith: Het is een boek, Lemniscaat, 2010.
Uit het Engels vertaald door L.M. Niskos.
ISBN 9789047703075.

0

Deel dit bericht

LEES OOK

O kom er eens kijken

Over de mooiste kinderboeken over Sinterklaas …

Winters wit

De mooiste winterse kinderboeken …

Bijzonder fascinerend

Over De ongelooflijk bijzondere boekeneter van Oliver Jeffers …
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Een vader die alles kan

Hoe kunnen er zoveel gedachten in één hoofd passen?

Iedere olifant doet wel iets

Reading literature gives us images to think with.

meest recente berichten

In een gigagrote oceaan is het simpel verstoppertje spelen

De Boon 2024 gaat naar Erna Sassen en Martijn van der Linden

Jezelf vinden in de Schaduwwereld

Zoeken