De fantasie en het oprukkende Niets

Over het oneindige verhaal van Michaël Ende
Het oneindige verhaal

Het oneindige verhaal van Michaël Ende vertelt het verhaal van Bastiaan Boecks, een jongen van elf die op een dag aan een stelletje pestkoppen probeert te ontsnappen door de boekenwinkel van meneer Koriander binnen te vluchten. Daar steelt hij het boek ‘Het oneindige verhaal’. Hij haast zich ermee naar school, verstopt zich daar op de zolder en begint te lezen over het land Fantasië, dat bedreigd wordt door het oprukkende Niets. Alleen een mensenkind kan de zieke keizerin van Fantasië nog redden. 

Bastiaan leeft intens mee met de gebeurtenissen in het boek, en stilaan beginnen zijn verhaal (in het rood gedrukt) en dat van Fantasië (in het blauw gedrukt) met elkaar vermengd te raken. Als Bastiaan bij het lezen ‘een zachte kreet van schrik’ slaat, lees je in de volgende regel: ‘Een kreet van schrik galmde door het ravijn en de echo werd heen en weer gekaatst.’ Even verderop in het verhaal van Fantasië kijkt Atréjoe in de Toverspiegel Poort:

‘In plaats van een schrikbeeld zag hij evenwel iets waarop hij totaal niet gerekend had en dat hij ook niet begrijpen kon. Hij zag een dikke jongen met een bleek gezicht – ongeveer even oud als hijzelf – die met gekruiste benen op een stapel matten zat en een boek las. Hij was in grauwe, gescheurde dekens gewikkeld. De jongen had grote ogen, die er bedroefd uitzagen.’

En dan, in het rood:

‘Bastiaan kromp ineen toen het tot hem doordrong wat hij zojuist gelezen had. Dat was hijzelf! De beschrijving klopte tot in de kleinste bijzonderheden. […] Het kon toch niet waar zijn dat er in een gedrukt boek iets stond dat slechts op dit moment en slechts op hemzelf kon slaan. Ieder ander zou hier ditzelfde lezen. Het kon echt niet anders dan een krankzinnig toeval zijn. En het was beslist een hoogst merkwaardig toeval.
‘Bastiaan,’ zei hij hardop, ‘je bent echt een fantast. Beheers je alsjeblieft!’’

Enkele uren later leest hij in opperste verwarring in ‘Het oneindige verhaal’ plots over zichzelf, over hoe hij op de vlucht voor een stelletje pestkoppen een boekenwinkel binnen vluchtte… En als even later, om middernacht, de Kleine Keizerin hem roept, stapt hij het verhaal binnen. In Fantasië beleeft hij allerlei wonderlijke avonturen. 

Het oneindige verhaal is een spannend én ontroerend, een meeslepend én fantasierijk verhaal, en vooral een erg rijk en vol boek, waarin meesterverteller Michaël Ende niet alleen een wereld beschrijft vol fabelachtige wezens en spannende avonturen, maar waarin hij ook, schijnbaar moeiteloos, tal van verwijzingen verweeft naar andere boeken en verhalen uit de wereldliteratuur, van de Odyssee tot Duizend-en-Eén-Nacht. Het oneindige verhaal is een ode aan de verbeelding, aan boeken en aan de kracht van verhalen. Een tijdloos meesterwerk.

Deel dit bericht

LEES OOK

Bijzonder fascinerend

Over De ongelooflijk bijzondere boekeneter van Oliver Jeffers …

Ambitieus en virtuoos: homerische krachttoer in stoere jongenstaal

IJzersterke eigentijdse bewerking voor jonge lezers van de Odyssee, waarin de Griekse held een Nederlandse tiener in de polders wordt. …

Verrassend abecedarium

Over A is van Bij …
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Een vader die alles kan

Hoe kunnen er zoveel gedachten in één hoofd passen?

Iedere olifant doet wel iets

Reading literature gives us images to think with.

meest recente berichten

In een gigagrote oceaan is het simpel verstoppertje spelen

De Boon 2024 gaat naar Erna Sassen en Martijn van der Linden

Jezelf vinden in de Schaduwwereld

Zoeken