Zeven kleine levenslessen

Over Het geluk van Schildpad van Tiny Fisscher en Barbara de Wolf

In zeven korte verhaaltjes vertelt Tiny Fisscher over belevenissen uit het leven van Schildpad. Het zijn kleine gebeurtenissen: Schildpad die de andere dieren complimentjes geeft, een rups die verpopt, een feest dat dreigt te mislukken… Het zijn vriendelijke dierenverhaaltjes, die vooral baden in een warme en gezellige sfeer en die op zich niet heel erg veel om het lijf hebben.

Meer dan over wat de dieren meemaken en doen, gaan deze verhalen om wat de dieren – en dan vooral Schildpad – denken en voelen. Schildpad is een denker – of moet ik zeggen, een piekeraar – die zijn gedachten laat gaan over alles wat er op zijn weg komt of wat er zich in zijn eigen hoofd aandient, zoals wanneer hij wakker wordt met een woord in zijn hoofd:

‘Schildpad wordt wakker
met een woord in zijn hoofd.
Een woord van vier letters:

Mooi.’

In uiterst eenvoudige woorden laat Fisscher de jonge lezers nadenken over een begrip als schoonheid, maar ook over vriendschap, de waarde van complimenten geven (en hoe ze te aanvaarden), haast, op reis gaan, afscheid en geluk. Zonder dat het, op de titel na, met zoveel woorden gezegd wordt, staat dat laatste begrip centraal in deze bundel: Schildpad denkt vooral na over datgene wat het leven mooier, gelukkiger maakt. Zo worden deze zeven verhaaltjes meteen ook evenzovele kleine levenslessen. Fischer toont daarbij dat geluk vaak schuilt in kleine dingen.

De verhaallijnen zijn overduidelijk ondergeschikt aan de filosofische bedoelingen van de schrijfster. Het is daarbij jammer dat Fischer het begrip dat ze in een verhaal centraal plaatst, vaak al te nadrukkelijk, en bij wijlen gekunsteld, aanbrengt. In het fragmentje hierboven wordt Schildpad wakker met het woord ‘mooi’ in zijn hoofd, in een ander wordt hij wakker met de woorden ‘Ik wil op reis’, en nog een ander verhaal begint met Schildpad die ‘gewoon, ineens, zomaar zin in iets heeft:

‘Alleen maar aardige dingen zeggen,
daar heeft Schildpad enorme zin in.
Gewoon, ineens, zomaar,
tegen iedereen die hij tegenkomt.

Hij heeft geluk,
daar springt Kikker.’

Het had allemaal best wat minder implicieter gemogen. Het meest overtuigende verhaal uit de bundel is dan ook ‘Feest’, omdat dat van alle verhaaltjes de filosofische vragen het sterkst inbedt in het verhaal zelf. De vragen die Schildpad zich stelt als op een dag alles mislukt (de taart die hij wilde bakken, het servet dat hij wilde vouwen, de brief die hij wilde schrijven) en de zenuwachtigheid zijn heel herkenbaar voor al wie al eens een slechte dag heeft gehad. Schildpads onzekerheid over de brief die hij schrijft, is ronduit ontroerend, en krijgt van Fischer een verrassende ontknoping.

De kleurrijke prenten van Barbara de Wolf, een combinatie van originele collage- en tekentechnieken, zijn bijzonder expressief. Met enkele sprekende details weet De Wolf de gevoelens van Schildpad en de andere dieren bijzonder goed in beeld te brengen. Vormgever Steef Liefting smeedde de tekst en de illustraties vervolgens tot een mooi geheel dat opvalt door de eenvoud, de knappe compositie en het oog voor detail.

Tiny Fisscher: Het geluk van Schildpad, uitgeverij Samsara, 2021.
Illustraties van Barbara de Wolf.
ISBN 9789493228429.

0

Deel dit bericht

LEES OOK

Boeken lijken wel tovenarij

Over de verhalendief van Graham Carter …

Reisgids voor Planeet Aarde

In Als je naar de aarde komt van Sophie Blackall schrijft Quinn, een brief aan ruimtewezens die onze planeet zouden willen bezoeken. …

Overrompelend

Over Een weeffout in onze sterren …
Abonneer
Laat het weten als er
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

[…] Het oordeel van Uitgelezen:De verhaallijnen zijn overduidelijk ondergeschikt aan de filosofische bedoelingen van de schrijfster. Het is daarbij jammer dat Tiny Fischer het begrip dat ze in een verhaal centraal plaatst, vaak al te nadrukkelijk, en bij wijlen gekunsteld, aanbrengt. Het had allemaal best wat implicieter gemogen.Lees onze recensie van Het geluk van Schildpad hier. […]

Een vader die alles kan

Hoe kunnen er zoveel gedachten in één hoofd passen?

Iedere olifant doet wel iets

Reading literature gives us images to think with.

meest recente berichten

In een gigagrote oceaan is het simpel verstoppertje spelen

De Boon 2024 gaat naar Erna Sassen en Martijn van der Linden

Jezelf vinden in de Schaduwwereld

Zoeken