Oliver Jeffers maakte samen met kunstenaar Sam Winston het prentenboek Een wereld van verhalen. De ik-verteller van dit boek, een niet bij naam genoemd meisje dat zich zelf ‘een boekenkind’ noemt, komt van op een zee van woorden aanzeilen, op de golven van haar fantasie. Bij het huis van een kleine jongen, nodigt ze hem uit om met haar mee op avontuur te gaan in een wereld van verhalen. Op die tocht beklimmen ze bergen van verbeelding, ontdekken ze schatten in de duisternis, verliezen ze zichzelf in bossen van sprookjes, ontsnappen ze aan monsters in behekste kastelen en slapen ze in wolken van liedjes.
Al die plekken zijn niet zomaar getekend, het zijn ‘typografische landschappen’, die Sam Winston maakte met regels uit klassieke kinderboeken, die steeds iets te maken hebben met het thema van die bladzijde. Zo bestaat de zee uit citaten uit onder meer Robinson Crusoe en De scheepsjongens van Bontekoe, en daalt de jongen af in het verhaal, op regels uit Alice in Wonderland.
Prachtig is de spread waarin de twee zich verliezen in bossen met sprookjes. Niet alleen bestaan de takken van de bomen uit regels uit beroemde sprookjes, de stammen worden gevormd door foto’s van rechtopstaande gesloten boeken. Maar de meest fascinerende prent is die waarop de twee kinderen de wereld tonen ‘die we hebben gemaakt met verhalen’: een wereldbol met daarrond en daarnaast een uiterst kleurrijke explosie van tekeningen wen woorden.
De getekende figuren, plekken, objecten verwijzen net als de woorden en zinnen naar klassieke kinderboeken. Zo is een getekend elfje duidelijk herkenbaar als Tinkerbell uit Peter Pan, loopt er een roodgekapt meisje rond en zou de pad die een auto bestuurt wel eens uit The Wind in the Willows kunnen komen. Een zin als ‘Het staat op geen enkele kaart’ komt uit Moby Dick van H. Melville, en ‘Wouter bemachtigde ’n takje dat ie als graveerstift gebruikte’ komt natuurlijk uit onze eigen Nederlandstalige Woutertje Pieterse…
Een wereld van verhalen is een boek waar je niet op uitgekeken raakt, een heerlijk boek waarin woorden, verhalen en illustraties op een uiterst originele en wonderlijk manier met elkaar verwezen zijn, maar bovenal is het een ode aan de kracht van verhalen. In het Engels kreeg het boek trouwen een sprekende ondertitel mee die in het Nederlands niet vermeld wordt maar die alles zegt over dit bijzondere en uitzonderlijke boek: ‘An Illustrated Love Letter to the Wondrous World of Words and Stories’.
Oliver Jeffers: Een wereld van verhalen, Hoogland & Van Klaveren, 2016.
Illustraties van Oliver Jeffers en Sam Winston.
Uit het Engels vertaald door Berd Ruttenberg.
ISBN 9789089672209.