Jean-Claude Mourlevat wint ALMA 2021

Over de Astrid Lindgren Memorial Award 2021
Jean-Claude Mourlevat

Zonet werd in Stockholm bekend gemaakt dat de Astrid Lindgren Memorial Award dit jaar gaat naar de Franse auteur Jean-Claude Mourlevat, auteur van onder meer Jefferson en La Rivière à l’envers. In het Nederlands verscheen in 2008 van hem Rebels bloed.

Jean-Claude Mourlevat (1952) is een van de belangrijkste Franse kinder- en jeugdboekenschrijvers van het moment. Sinds zijn debuut in 1997 heeft hij meer dan 30 boeken geschreven, die vertaald zijn in om en bij de 20 talen. 

De jury roemde zijn veelzijdige en uiteenlopende oeuvre. Hij heeft boeken geschreven in vele genres, maar telkens klinkt daarin zijn eigen stem door. Achter zijn heldere, schijnbaar eenvoudige schrijfstijl, die heel beeldend is, gaat veel schuil. Mourlevat situeert zijn verhaal vaak tegen de achtergrond van de wereld van sprookjes of klassieke avonturenverhalen voor kinderen. Ondanks de sprookjesachtige setting schrijft hij heel realistische en eigentijdse verhalen, waarin universele thema’s als vriendschap, liefde, kwetsbaarheid en worden wie je bent aan bod komen. 

Uit het juryrapport:

Jean-Claude Mourlevat is a brilliant renewer of fairy tale traditions, open to both hardship and beauty. Time and space are suspended in his fictional worlds, and eternal themes of love and longing, vulnerability and war are portrayed in precise and dreamlike prose. Mourlevat’s ever-surprising work pins the fabric of ancient epic onto a contemporary reality.

Zijn liefde voor lezen is voelbaar in heel zijn oeuvre, misschien omdat hij als kind opgroeide in een huis zonder boeken. Hij was de vijfde van zes kinderen in een boerengezin en bracht acht jaar door in een internaat, waar de leraren zeer streng waren en hij zich constant ongelukkig voelde en heimwee had naar huis. In interviews vertelde hij dat de literatuur hem in die moeilijke periode gered heeft.

Zijn boek Jefferson gaat over een jonge egel die ten onrechte wordt beschuldigd van moord en op zoek gaat naar de echte schuldige. Een grappig en tegelijkertijd heel ernstig boek, dat volgens de jury herinnert aan het werk van Jacques Tati.  

La Rivière à l’envers vertelt het klassieke verhaal van een universele queeste. Twee jonge kinderen moeten op zoek gaan naar de rivier die achterwaarts stroomt, om zo bij het water te komen dat heelt en het eeuwige leven schenkt. Het zou bijna een verhaal van de gebroeders Grimm kunnen zijn, maar Mourlevat maakt het heel relevant voor kinderen van nu, van over de hele wereld.

Le chagrin du roi mort is een sprookje waarin het voorbestaan van een heel volk op het spel staat. Het verhaal speelt zich af op een vredig eiland, ergens in het noorden. Wanneer de geliefde koning sterft, is de vrede bedreigd.  Moed, zelfopoffering en solidariteit worden op de proef gesteld, in een confrontatie met oorlog, barbarij en het kwade.

:

 

I

Deel dit bericht

LEES OOK

Wie wint de eerste Boon-prijs voor kinder- en jeugdliteratuur?

Over de eerste Boon-prijs voor kinder- en jeugdliteratuur …

Prijzenregen: de Griffels

Over de Zilveren en Bronzen Griffels en Penselen 2022 …

De vijf mooiste (volgens de Boon-jury)

Over de shortlist voor de Boon voor kinder- en jeugdliteratuur …
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Een vader die alles kan

Hoe kunnen er zoveel gedachten in één hoofd passen?

Iedere olifant doet wel iets

Reading literature gives us images to think with.

meest recente berichten

In een gigagrote oceaan is het simpel verstoppertje spelen

De Boon 2024 gaat naar Erna Sassen en Martijn van der Linden

Jezelf vinden in de Schaduwwereld

Zoeken